1. «Оптимізація технології вирощування сої для умов північно-східної частини Лісостепу України»
Номер державної реєстрації 0115U001054
Період виконання 01.2015 – 12.2019 рр.
Керівник: кандидат с.-г. наук, доцент Глупак З.І.
Основні результати, що отримані в процесі виробничого експерименту становлять наукову новизну, яка визначається:
вперше:
– встановлено оптимальні параметри вирощування сої залежно від способів сівби та густоти рослин для умов північно-східної частини Лісостепу України;
– встановлено реакцію сої на густоту посіву в умовах модельного досліду;
удосконалено:
– технологію вирощування сої для умов північно-східної частини Лісостепу України;
набули подальшого розвитку:
– питання залежності продуктивності рослин та урожаю посіву сої від параметрів їх вегетативного розвитку, а саме: площі листкової поверхні, фотосинтетичного потенціалу, чистої продуктивності фотосинтезу
Практичне значення одержаних результатів.
Для господарств північно-східної частини Лісостепу України рекомендовано технологію вирощування сої, яка забезпечує урожай зерна на рівні 2,5-2,8 т/га. Оптимізовані елементи технології пройшли виробничу перевірку в господарствах Сумської області.
Основні положення та результати дослідження висвітлені на наукових конференціях, надані для використання у виробничій діяльності сільськогосподарських підприємств Сумської області. Використовуються у навчальному процесі Сумського НАУ.
2. “Оптимізація технологій вирощування, зберігання і переробки зернових культур”
Номер державної реєстрації 0115U001337
Період виконання 2015 – 2019 рр.
Керівник: кандидат с.-г. наук, доцент Радченко М. В.
Основні результати, що отримані в процесі виробничого експерименту становлять наукову новизну, яка визначається:
– вивченням елементів технології вирощування ячменю ярого, пшениці озимої та гречки в погодно-кліматичних умовах північно-східної України;
– економічною оцінкою ефективності застосування елементів технології вирощування.
Удосконалено:
– сорти, удобрення, строки сівби ячменю ярого, пшениці озимої та гречки.
Набули подальшого розвитку:
– питання фізичних та біохімічних процесів, що відбуваються у зерновій масі при зберіганні урожаю ячменю ярого, пшениці озимої та гречки.
Практичне значення одержаних результатів.
Визначено оптимальні параметри технології та економічну ефективність вирощування ячменю ярого, пшениці озимої та гречки в погодно-кліматичних умовах північно-східної України
Основні положення та результати дослідження висвітлені на наукових конференціях, надані для використання у виробничій діяльності навчально-наукового виробничого комплексу та навчальному процесі Сумського національного аграрного університету.