Навчально-наукова лабораторія картоплярства та овочівництва функціонує з метою широкого залучення науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти всіх рівнів університету до проведення фундаментальних досліджень і здійснення прикладних розробок за пріоритетними напрямами наукової та інноваційної діяльності в галузі овочівництва.
Дослідження лабораторії виконуються в напрямах:
- Удосконалення технологія вирощування розсади овочевих рослин в умовах закритого ґрунту.
- Розробка інноваційних технологій вирощування огірків та томатів на субстраті в умовах закритого ґрунту;
- Удосконалення технології вирощування розсади овочевих рослин в касетах;
- Дослідження щодо формування структури сортового складу основних овочевих рослин в умовах закритого ґрунту.
- Розробка технології вирощування мікрогріну різних культурних рослин.
Навчально-виробнича лабораторія адаптивного овочівництва є структурним підрозділом кафедри селекціїт а насінництва імені професора М.Д. Гончарова факультету агротехнологій та природокористування.
Основними завданнями навчально-виробничяої лабораторії адаптивного овочівництва є:
– забезпечення необхідних умов для проведення тематичних лекцій, лабораторних, практичних та семінарських занять, навчальних практик, виконання курсових, кваліфікаційних проектів (робіт) студентами спеціальностей 201 “Агрономія”, 202 “Захист і карантин рослин” та дисертаційних робіт аспірантами і здобувачами;
– організація науково-дослідної роботи студентів, впровадження наукових досліджень у навчальний процес. Забезпечення умов для набуття студентами умінь та навиків науково-дослідницької роботи та застосування отриманих знань на практиці.
– забезпечення проведення науково-дослідних робіт науково-педагогічними, науковими працівниками і студентами; виробничої перевірки та впровадження наукових розробок згідно із затвердженим науково-тематичним планом університету;
– ведення виробництва сільськогосподарської продукції на основі широко впровадження досягнень сучасної науки, техніки, передового досвіду та апробації нових технологій виробництва, зберігання та переробка овочевої продукції, в тому числі високоякісного насіннєвого та посадкового матеріалу, розроблення і впровадження ресурсозберігаючих, екологічно безпечних технологій;
– забезпечення умов для проведення досліджень, апробації та впровадження у виробництво сучасних технологій виробництва органічної продукції овочівництва;
– забезпечення безперервності навчально-науково-виробничого процесу підготовки майбутніх фахівців у галузі овочівництва, особливо овочівництва закритого ґрунту;
– пропагування сучасних інноваційних технологій розроблених науковцями університету у галузі польового овочівництва та овочівництво закритого ґрунту, шляхом закладення демонстраційно-технологічних полігонів, показових теплиць, проведення Днів поля, семінарів, конференцій тощо.
Навчально-виробнича лабораторія адаптивного овочівництва розміщується у Green Center. В цьому приміщенні є навчально-наукові лабораторії, які обладнані демонстраційним столом, аудиторною дошкою, пристосуванням для використання технічних засобів навчання тощо. Навчально-наукові лабораторії обладнані навчально-наочними посібниками, технічними засобами навчання, сушильною шафою, термостатами, холодильними установками, секційними шафами для збереження приладів, посуду, інструментів та навчально-наочного обладнання, скляними теплицями для вирощування розсади, проведення досліджень тощо.
Навчально-виробнича лабораторія адаптивного овочівництва є базою для проведення лабораторних та практичних занять для здобувачів вищої освіти за освітніми програми 201 “Агрономія”, 202 “Захист і карантин рослин”, 206 “Садово-паркове господарство”, 205 “Лісове господарство”, 101 “Екологія”, 208 «Агроінженерія» з наступних дисциплін: Овочівництво, Овочівництво закритого ґрунту, Селекція та насінництво польових культур, Технологія виробництва продукції рослинництва тощо.
Фермерським господарствам, садівникам-городникам пропонується співробітництво у вирощуванні високоякісного посадкового матеріалу (розсади) сучасних сортів і гібридів основних овочевих рослин, а саме:
Томати:
– селекції Інституту овочівництва та баштанництва НААНУ:
сорти
Клондайк
Карась
Севен
Рожевий велетень
Малинове віканте
Астероїд
– селекції компанії Syngenta:
Астерікс F1
Фортікс F1
Суомі F1
– селекції компанії United Genetics (Італія):
сорт Ріо-Гранде
Уно Россо F1
Річі F1
Перець солодкий:
– селекції Інституту овочівництва та баштанництва НААНУ:
сорт Любаша
сорт Лада
– селекції компанії Syngenta:
Блонді F1
Крузадер F1
Люмос F1
Єкла F1
– селекції компанії United Genetics (Італія):
Маргарита F1
– селекції компанії Enza Zaden (Нідерланди):
Хаскі F1
– селекції компанії Nunhems Zaden (Нідерланди):
Джеміні F1
Баклажани
– селекції Інституту овочівництва та баштанництва НААНУ:
сорт Біла лінія
Сапфір F1
– селекції компанії Syngenta:
Міледа F1
– селекції компанії United Genetics (Італія):
Маргарита F1
– селекції компанії Seminis (Нідерланди):
Бібо F1
Епік F1
Капуста рання:
Червнева F1
Димерська F1
Етма F1
Капуста цвітна:
сорт Снігова Куля
Сантамарія F1
Клаптон F1
Кул F1
Соліс стар F1
Капуста червонокачанна:
КОНТАКТИ
Керівник навчально-наукової лабораторії картоплярства та овочівництва: Оничко Тетяна Олександрівна
Адреса: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 160
Телефон: +38 (0542) 70-10-55
E-mail: onychko@gmail.com
ФОТОГАЛЕРЕЯ