Ярощук Роман Анатолійович

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

E-mail: roman.yaroshchuk@snau.edu.uajaroschukr@ukr.net ;

Research ID W-6215-2018

ORCID ID https://orcid.org/0000-0003-2591-5592

Google Scholar https://scholar.google.com.ua/citations?user=2F05-ZwAAAAJ&hl=ru

 

CV 

 

Народився в 1984 році у м. Славута Хмельницької області

2007 р. закінчив Державний вищий навчальний заклад “Національний лісотехнічний університет України” (м. Львів) і отримав повну вищу освіту за спеціальністю "Лісове господарство" та здобув кваліфікацію спеціаліста лісового господарства. Був рекомендований до вступу в аспірантуру.

2008-2011 рр. навчався в аспірантурі Національного лісотехнічного університету України (кафедра лісових культур і лісової селекції).

2013 р. захистив дисертацію на тему: “Лісівничо-екологічні особливості відтворення та росту псевдотсуги Мензіса (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) у лісових культурах Західного Лісостепу України” і здобув науковий ступень кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.03.01 – лісові культури та фітомеліорація.

2017-2018 рр. навчався на факультеті агротехнологій та природокористування Сумського національного аграрного університету, спеціальність “Екологія”.

Основні навчальні дисципліни: Охорона навколишнього середовища, Техноекологія, Екологічна безпека, Основи екології та охорона природи.

Напрям наукових досліджень: Агролісомеліорація; Лісівничо-екологічні особливості вирощування деревно-чагарникових видів в умовах північно-східного Лісостепу України; Розробка ефективних методів заготівлі, зберігання та сівби насіння хвойних і листяних рослин. Підбір оптимальних способів розмноження декоративних та лісових деревно-чагарникових видів.

 

Грантова держбюджетна та госпдоговірна тематики:

2023-2024 Проект «Restoring recreative potential of damaged forests for human well-being in V4 and post-war Ukraine» виконується спільно з Варшавським університетом природничих наук (Польща), Чеським університетом природничих наук (Чехія) та Зволенським технічним університетом (Словаччина) за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду (International Visegrad Fund – IVF).

2022 р. Учасник проекту, який спільно реалізує FAО ООН і Асоціація сільських, селищних та об’єднаних громад України: «Нові можливості для жінок – еколого-економічний потенціал лісосмуг, самозаліснених, та інших необроблених (занедбаних) природних територій»;

2022 р. Учасник проекту COST Action CA19123, «Protection, Resilience, Rehabilitation of damaged environment (PHOENIX)»;

2017-2021 Керівник наукової теми: «Перспективи використання цінних інтродуцентів під час створення лісових насаджень в умовах Північно-східного Лісостепу України». 0117U003054;

2020–2021 «Біологічні та екологічні особливості культивування Ginkgo biloba L. та розробка профілактичних препаратів та функціонального харчування з екстрактів органічного листя досліджуваних видів для оздоровлення населення мегаполісів». Спільний проект Чеського університету з природничих наук, Праги та СНАУ, СумДУ, БНАУ, ХНАУ та Дніпровського ДАЕУ під назвою «Платформа сільськогосподарських наук для посилення науки у вищій освіті України».

2021 р. «Культурно-туристичний маршрут спадщиною Лищинських». Створення сприятливого середовища для зеленого туризму на території садиби Лищинських (села Кияниця). Проект підтриманий проектом «Зміцнення міжсекторального співробітництва для соціальної згуртованості (SC3)», який співфінансує Європейський Союз та Британська Рада в Україні.

2017-2020 Участь у проекті молодих науковців при МОН «Біолого-екологічні особливості вирощування Ginkgo biloba L., як органічної сировини, у фармацевтичних цілях шляхом створення плантацій в умовах Північно-східного Лісостепу України». 0117U006533;

2014-2015 Економічно ефективні способи вирощування садивного матеріалу лісових та декоративних деревних видів на розсаднику ДП «Середино-Будське лісове господарство» (ГДТ № держреєстрації 0114 U 005301);

 

Підвищення кваліфікації:

10.01.2023 р. – 17.02.2023 р. Наукове стажування у Бернському університеті прикладних наук (м. Берн, Швейцарія). Мета: ознайомлення з методикою викладання на факультеті сільськогосподарських, лісових та харчових наук (School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL); зміцнення наукової співпраці з дослідниками Бернського університету прикладних наук та налагодження майбутніх зв’язків співпраці.

Чеський університет природничих наук у Празі (CZU) з 12 вересня 2021 р. по 20 вересня 2021 р. Короткострокова мобільність у рамках реалізації проекту Чеського агентства розвитку «Зміцнення наукового потенціалу та співпраці українських університетів у галузі сільськогосподарських наук».

Білоцерківський національний аграрний університет (Біла Церква). Менеджмент відходів у рамках українсько-чеського проекту «Підтримка потенціалу університетської молоді України в освітній та дослідницькій діяльності» (з 22 серпня 2019 року по 31 серпня 2019 року);

Університет Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина). Участь в ознайомленні із переробкою рослинних продуктів на прикладі рослинних пігментів з використанням спектрофотометричного методу (11 листопада 2018 року по 21 листопада 2018 року);

Співпраця з Інститутом Цзі Ян Чжецзянського Університету землеробства та лісового господарства Китайської Народної Республіки під час підвищення кваліфікації в в інституті (з 23 квітня 2018 року по 20 травня 2018 року).

Мета: Обмін досвідом щодо підготовки висококваліфікованих фахівців спеціальностей: «Екологія», «Садово-паркове господарство» і «Лісове господарство» із залученням сучасних технологій.

Міжнародний навчальний сільськогосподарський центр – MATC (Ізраїль). Участь у навчальному курсі «Розвиток засушливих регіонів: сільське та лісове господарство, агротуризм» (з 29 жовтня 2017 року по 17 листопада 2017 року).

Інша інформація: 

Експерт Національного агентством із забезпечення якості вищої освіти для проведення акредитацій освітніх програм;

Член редакційної колегії серії "Агрономія і біологія" Вісника Сумського національного аграрного університету https://www.snaubulletin.com.ua/index.php/ab/about/editorialTeam ;

Рецензент експертних висновків лісових господарств SGS;

Експерт МОН із конкурсного відбору проєктів наукових досліджень;

Завідувач наукової лабораторії «Лісівництва Північного Сходу України».

 

Сертифікати, Грамоти, Подяки (детальніше )

Список навчально-методичних праць (детальніше )

Список наукових праць (детальніше )

 

Аналіз наукової та професійної активності (детальніше )