Факультет агротехнологій та природокористування- усе про ріст і розвиток факультету

Факультет агротехнологій та природокористування Сумського НАУ є одним з найбільших та найпотужніших факультетів нашої родини, що постійно розвивається та йде в ногу з часом!

Ми пишаємося нашою великою командою, нашими викладачами та працівниками, які невпинно працюють задля розвитку не тільки української молоді, а й іноземних студентів, задля рідного університету та нашої мужньої країни, велика шана нашим студентам, які завжди проявляють жагу до знань, ростуть не тільки фізично, а й розумово.

Факультет агротехнологій та природокористування займається підготовкою спеціалістів, що володіють всебічними знаннями переважно в різних галузях, але всі вони повязані з нашою матінкою природою.

На нашому факультеті постійно відбуваються позитивні зміни. Станом на сьогодні маємо 7 кафедр:

Науково-дослідна робота сконцентрована на вивченні технології виробництва, переробки та реалізації екологічно чистої продукції рослинництва, селекції і насінництва картоплі та олійних культур, заповідної справи, геоботанічних, популяційних дослідженнях, впровадженні нових методів біотехнології, агрохімсервісу, удосконалення програмування врожаїв та сільськогосподарських меліорацій, сучасних методів захисту рослин від шкідників та хвороб, благоустрою території, її озелененню.

Факультет агротехнологій та природокристування має науково-виробничий комплекс. Він включає не лише дослідні поля, а й селекційно-насінницький комплекс, навчально-практичний центр разом з тепличним комплексом, навчально-науковий сад, дендрарій, парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва в с. Кияниця. На базі університету нещодавно було створено Центр колективного користування. У центрі сконцентроване як високоякісне сучасне наукове обладнання, так і наукові кадри, що зорієнтовані на глибокі наукові дослідження. Вражають своєю масштабністю лабораторії хроматографії і спектрофотометрії, науково-практична лабораторія біотехнологічних досліджень IN VITRO, що дають змогу проводити біохімічні дослідження, сучасні вегетативні дослідження, ПЛР-діагностику. Задля комфортного навчання постійно оновлюються аудиторії (5т, 209а, ).

Одним з пріоритетних напрямків рослинництва сьогодні є органічне садівництво. Адже овочі, фрукти лікарські трави, вирощені без додавання хімічних добрив та стимуляторів у наш час високо цінуються.

Сумський національний аграрний університет обрав для себе місію популяризації органічних методів вирощування рослин. Відтак на території університету з’явилася дослідна ділянка, де застосовувалося виключно органічне землеробство. Щоб підтвердити свою спроможність вирощувати «чисті» рослини, впродовж трьох років ця ділянка проходила ряд сертифікацій та перевірок.

6 липня 2020 року в Сумському національному аграрному університеті відбулася 3-тя інспекція від ТОВ «Органік стандарту» щодо надання СНАУ статусу органічного оператора з вирощування культур на площі 4,5 га. Успішно пройшовши цю перевірку та отримавши відповідні сертифікати, сьогодні можна з упевненістю сказати: СНАУ – лідер органічного садівництва у регіоні.

 

Сумський НАУ став першим в Україні закладом вищої освіти, який отримав подібний сертифікат.

Ми також постійно працюємо над удосконаленням та диверсифікацією продукції, що виготовляється на базі нашого університету.

Співробітниками кафедри захисту рослин ім. А.К. Мішньова налагоджено наукове та науково-технічне співробітництво із закордонними організаціями – з міжнародними селекційними центрами CIMMYT (з центральним офісом у Мексиці по ярій пшениці та відділенням у Туреччині по озимій пшениці) та ICARDA (селекція ярої пшениці в посушливому регіоні в Сирії), з селекційними установами Китаю в провінціях Хенан (округ Кайфенг), Гансу (округ Дінксі) та Інститутом рослинництва і селекції Всекитайської аграрної академії (м. Пекін).

Науково-педагогічні працівники працюють в межах творчих договорів із наступними науковими установами: Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН України; Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області; Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН України; Інститут захисту рослин НААН України; Інститут фізіології рослин і генетики НАН України; Академія сільськогосподарських наук муніципалітету Дінксі, Китай.

За останні роки співробітниками кафедри опубліковано більше 300 наукових робіт з числа яких значна кількість розміщена в науко метричних базах Scopus та Web of Science – Yemets O. M., Vlasenko V. A., Demenko V. M., Tatarynova V. I., Rozhkova T. O., Burdulaniuk A. O., Bakumenko O. M., Osmachko O. M., Shcherbyna Y. M. Seymska Population of Russian Desman (Desmana moschata L.) in North-Easten Part of Ukraine: A History of Formation and Current State. Indian Journal of Ecology; Vlasenko V. A., Bakumenko O. M., Osmachko O. M., Burdulaniuk A. O., Tatarynova V.I., Demenko V. M., Rozhkova  T. O., Yemets O. M., Bilokopytov V. I., Horbas S. M., Meng Fanhua, Zhou Qian. Ecological plasticity and adaptibility of Chinese winter wheat varieties (Triticum aestivum L.) under the conditions of North-East forest steppe of Ukraine Ukrainian Journal of Ecology; Vlasenko  V., Bakumenko O., Osmachko O., Bilokopytov V., Meng F., Humeniuk O. The usage perspectives of the chinese current wheat geno-plasm in the breeding of a new Ukrainian variety generation. AgroLife Scientific; Osmachko, O. M., Vlasenko, V. A., Bakumenko, О. M., & Bilokopytov, V. I. (2020). Characteristics of immunity to leaf diseases of winter wheat samples under the conditions of the north-east forest steppe of Ukraine. Regulatory Mechanisms in Biosystems та інші.

Методична робота спрямована на забезпечення теоретичної підготовки та формування навичок роботи студентів по захисту рослин від шкідливих організмів. Колектив кафедри є автором понад 150 методичних вказівок та більше 30 навчальних посібників і підручників:

Бакуменко О. М., Власенко В. А. «Основи біологічного захисту рослин від шкідливих організмів»; Деменко В. М., Ємець О. М. «Ентомологія»; Бурдуланюк А. О., Рожкова Т. О., Татаринова В. І. «Методологія і організація наукових досліджень в захисті рослин»; Рожкова Т. О., Татаринова В. І., Бурдуланюк А. О. «Загальна фітопатологія»; Ємець О. М., Деменко  В. М. «Загальна ентомологія»; Ємець О. М., Деменко В.М. «Лісова ентомологія»; Деменко В. М., Власенко В. А., Ємець О. М., Кабанець В. В. «Захист декоративних і квіткових рослин від шкідників» та низка інших.

Студенти нашого факультету мають змогу проходити практику в різних куточках світу, адже ми співпрацюємо з багатьма країнами.

Керівництво враховує думки студентів, прислуховується до пропозицій та побажань. Ось так працюємо над вдосконаленням умов проживання студентів у гуртожитку. У 2021 році оновлено 4 секції, які мають свіжий косметичний ремонт. До 1 вересня 2022 року заплановано оновлення ще 2 секцій для хлопців та дівчат.