Декоративна або топіарна стрижка хвойних або листяних дерев та чагарників – древній художній прийом, який визначає стилістику композицій не тільки класичних регулярних, але і сучасних садів. Стрижені огорожі та бордюри, заплутані лабіринти, витончено вишукані партери – це елементи дизайну, які вимагають чітких ліній і контурів, створити які можна лише з рослин фізіологічно здатних витримувати і відновлюватися після таких процедур. Хвойні повністю відповідають всім цим вимогам і є ідеальним матеріалом для фігурної стрижки.

Асортимент хвойних величезний, тому зовсім нескладно підібрати найкраще рослина для створення будь-якої з «садових забав», будь то жива скульптура або стіна «залу». Територія навчального полігону кафедри садово-паркового та лісового господарства є чудовою лабораторією для проведення таких навчальних занять.

22 квітня 2023 року на базі кафедри садово-паркового та лісового господарства був проведений майстер-клас з топіарної стрижки хвойних рослин, який проводився для бажаючих отримати практичний досвід під фаховим керівництвом двох професорів Тетяни та Андрія МЕЛЬНИК.

Слоганом тренінгу було визначено «Від початку і до перемоги!». Хто приймав участь в цьому заході, були «новачками», які вперше не тільки тримали в руках професійний садовий інструмент, а й взагалі побачили деякий з нього».

Чотири години невтомної праці і отримали шедевральний результат!!! Витончені, незвичні топіаріі з туї західної з’явилися на території СНАУ!!! Кожна мисткиня взяла зобов’язання піклуватися про свій об’єкт до кінця навчання в магістратурі!!!