Завершився осінній навчальний семестр 2021-2022 року для студентів групи ТУР 2001 підсумковим екзаменаційним звітом з літніх туристичних подорожей та гостьовою лекцією радника голови Сумської ОДА з питань туризму Юрія Гладенка з оглядом сучасного агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» та перспективних туристичних дестинацій Сумської області, які планує підтримувати та розвивати Сумська обласна адміністрація, відповідно до затвердженої стратегії до 2026 року.
Юрій Гладенко є керівником робочої групи із підготовки стратегічних рішень та перспективної бази реалізації регіональних рекреаційно-туристичних маршрутів в межах державної стратегії та «Програма сталого розвитку туризму в Сумській області на 2018-2022 роки».
У процесі зустрічі студенти ознайомились із креативним поданням від Дениса Поллака «Гастробайки Сумщини» – серії відеопередач старовинних рецептів народної кухні сіл Слобожанщини, які формують сучасні туристичні дестинації та регіональні гастротури.
Особливо студентам сподобався історичний та перспективний агротуристичний кластер «Слобожанське коноплярство» за безпосередньої участі в проекті Сумського НАУ. На жаль, тільки на екрані, чудово смакувалися «Конопляний бургер» в конопляному біопосуді «BIONUS» від факультету харчових технологій Сумського НАУ та сири компанії «Оберіг» з прошарками конопляного насіння вироблені з гіпоалергенного молока А-2.
На думку лектора, особливі акценти 2022 року в сфері регіонального внутрішнього туризму Сумська обласна адміністрація і відділ туризму наголошують на екологічному туризмі з використанням розширеної бази унікальних об’єктів природно-заповідного фонду, які уже були відвідані студентами групи ТУР-2001-1 (Михайлівська цілина, Регіональний ландшафтний парк «Сеймський», Шелихівське озеро), історичних локаціях (Конотопська битва) та започаткованого традиційного фестивалю субетносу «Гостини у Горюнів» Новослобідської ОТГ.
Студенти групи ТУР-2001 та Юрій Гладенко після проблемних дискусій та аналізу проведених літніх студентських практик з подорожей туристичними дестинаціями Сумщини, прийшли до спільного висновку, що внутрішній активний туризм, як форма забезпечення сталого розвитку регіональних урбоекосистем і збереження довкілля з використанням природно-заповідного фонду Сумщини, можливий лише за інтелектуальної підтримки молодими фахівцями зазначених проектів та наявної стартової матеріальна бази щодо стратегічного розвитку інтегрованого екологічного та супровідного гастротуризму.