27 квітня 2022 року для студентів спеціальності «Лісове господарство» відбулася гостьова лекція на тему: «Мертва деревина для живих лісів» Лекцію було прочитано Волосянчуком Романом Тарасовичем (кандидатом біологічних наук, старшим науковим співробітником, експертом з питань лісів і природокористування, ГО Екосфера, Ужгород). Тема лекції є надзвичайно актуальною на сучасному етапі розвитку лісівничої науки та лісового господарства в цілому.

Дослідження лісових біологів у багатьох країнах світу свідчать про те, що життєздатність лісів залежить значною мірою від наявності мертвої деревини як важливого індикатору природності лісової  екосистеми. При цьому важливою є наявність у лісі різних стадій розкладу цієї деревини (свіжа деревина; тверда мертва деревина; початкового розкладу; інтенсивного розкладу; цілком розкладена деревина).

Дослідження лісів Європи, у яких немає господарювання (природо-заповідний фонд), свідчать про те, мертва деревина становить 5-30% від загального запасу деревини у лісових масивах; коливається від 40 до 200 м3/гa; у букових пралісах середнім значенням є 136 м3/гa. У багато разів меншими є показники об’ємів мертвої деревини у європейських лісах, які перебувають під господарським впливом: від 8 м3/гa (північ Європи) до 20 м3/гa (центральна та західна частини Європи).

В Україні, за даними тестування Національної інвентаризації лісів, середній об’єм поваленої мертвої деревини становить трохи більше, ніж 2 м3/гa у насадженнях Сумської області і 4 м3/гa у насадженнях Івано-Франківської обл. Загальний середній об’єм мертвої деревини у лісах, за даними звіту України у «ForestEurope- 2015», становив 6 м3/гa (3,7 м3/гa – сухостій і 2,3 м3/гa – повалені мертві дерева).

На даний час лісівники деяких європейських країн уже включили у законодавство вимоги щодо залишення певних рекомендованих обсягів мертвої деревини у лісі, а також збереження мертвих частин живих дерев (сухі гілки, внутрішня гниль стовбура, гнилі дупла тощо); в інших країнах цей процес ще триває.

В умовах України можливості залишення мертвої деревини та елементів лісу частково вже регулюються такими нормативно- правовими актами: Санітарні правила в лісах України; Правила поліпшення якісного складу лісів; Правила рубок головного користування; Правила рубок головного користування в гірських лісах Карпат; Методичні вказівки з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Державного агентства лісових ресурсів України, а також Правила охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості.

Лектор повідомив, що в рамках проєкту «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні» (RESFOR) було проведено польові дослідження у квазі-пралісах (заповідний режим) та у господарських лісах щодо впливу різних типів господарювання на кількість мертвої деревини у лісах і структуру насаджень. Результати цих досліджень дозволили розробити рекомендації щодо збереження мертвої деревини у лісових екосистемах, які надалі дозволять працівникам лісового господарства здійснювати її моніторинг та запроваджувати заходи, що сприятимуть підвищенню життєздатності лісів. Рекомендації охоплюють такі категорії: дерева для біорізноманіття (включно із деревами-ветеранами); сухостій; повалена мертва деревина; «острови старіння»; «реконструкція» мертвої деревини. Враховано також вимоги щодо дотримання вимог безпеки для людей, які перебувають у лісі.

Учасникам зустрічі повідомлено, що вихід друком цих рекомендацій очікується вже у найближчі місяці. Надалі планується робота із запровадження цих інноваційних підходів у лісівничу практику та відповідної адаптації нормативно-правових актів, які діють в Україні.

Студенти-лісівники та викладачі СНАУ висловлюють щирі слова подяки Волосянчуку Роману Тарасовичу за дуже змістовну та цікаву лекцію та бажають лектору подальших наукових відкриттів та здобутків!

Детальну інформацію щодо проєкту «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні» (RESFOR) можна отримати за посиланням:

https://ekosphera.org/prosuvannyamertvoyiderevynydlyastijkyhlisivvrumunskoukrayinskomutranskordonnomuregioniresfor/