Кирильчук Катерина Сергіївна

Загальна інформація

Народилася 26 червня 1980 року у м. Суми. З 1997 по 2002 роки навчається у Сумському державного педагогічному університеті ім. А.С.Макаренка, який закінчила у 2002 році з дипломом спеціаліста (кваліфікація за дипломом «Вчитель хімії, біології, валеології та основ екології) (з відзнакою). У період з листопада 2003 р. до листопада 2006 навчається в аспірантурі Сумського національного аграрного університету за спеціальністю Ботаніка (03.00.05). В 2007 р. захищає дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. Тема дисертації: «Популяційний аналіз бобових на заплавних луках річки Псел в умовах господарського користування». З 2006 р. працює як асистент, старший викладач і доцент на кафедрі екології та ботаніки Сумського національного аграрного університету. З 2017 р. до 2018 р. навчається у Сумському національному аграрному університеті на факультеті агротехнологій та природокористування (спеціальність 101 Екологія ОС Магістр), який вона закінчила із дипломом магістра з екології (Еколог, викладач вищого навчального закладу) у 2018 р.

 

Основні навчальні дисципліни: «Моніторинг навколишнього середовища», «Основи екології», «Лабораторна справа в екології», «Системний аналіз якості навколишнього середовища», «Екологія біологічних систем», «Фізіологія рослин з основами біохімії», «Хімія з основами біогеохімії» детальніше.

 

Напрям наукових досліджень: Популяційний моніторинг лучних фітоценозів в умовах різних режимів антропогенного використання. Оцінка стану лучних угруповань, наукове обгрунтування щодо режимів їх раціонального користування. Автор більше ніж 70 наукових праць, включаючи статті у журнлах, що індексуються у наукових базах Scopus і Web of Science детальніше.

 

Держбюджетна та госпдоговірна тематика:

- Розробка проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Сеймський» (номер держреєстрації 0117U006760)

- «Розробка проектів створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення відповідно до ст. 52 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (номер держреєстрації 0118U100264).

- Наукові дослідження природних лісових біогеоценозів області щодо збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, з метою виявлення територій, перспективних для подальшого створення нових об’єктів природно-заповідного фонду (номер держреєстрації 0120U104244).

- "Інвентаризація природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду у Полтавській, Кіровоградській та Луганській областях" (номер держреєстрації 0107U011040);

- «Інвентаризація природних комплексів територій та об'єктів природно-заповідного фонду Хмельницької та Вінницької областей» (номер держреєстрації 0108U008833).

 

Керівництво науковою роботою студентів детальніше.

Підвищення кваліфікації (стажування)

Cтажування у провідних наукових і навчальних установах України здідйснюється кожні п’ять років.

Сумський державний педагогічнпй університ ім. А.С. Макаренка (з 9 лютого по 10 березня 2015 р.);

Національний університет біоресурсів і природокористування України. Навчально-науковий інститут післядипломної освіти «Використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі» (з 30 травня по 12 червня 2017 року);

Сумський національний аграрний університет «Забезпечення якості вищої освіти» (12-18 травня 2020 року) (детальніше).

Учасник семінару «Екологічні лабораторії підприємств: проблематика та рішення – 2018» (детальніше).

Стажування на базі Державної екологічної інспекції у Сумській області (з 4 квітня по 3 травня 2022 року) (детальніше).

Міжнародне стажування педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти I – IV рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування на тему: «Інтернаціоналізація освіти. Нові та інноваційні методи навчання. Реалізація міжнародних освітніх проектів у фінансовій перспективі ЄС» на базі Університету Collegium Civitas у місті Варшава (6 червня-15 липня 2022 р., м. Варшава, Польща) загальним обсягом 180 годин (6 кредитів) (детальніше).

Міжнародне стажування за темою «Інноваційні освітні технології: європейський досвід та  його нормативно-правове впровадження у підготовку фахівців з екології, туризму та державного управління»   у Вищій школі туризму і екології в Сухій Бескидській (м. Суха-Бескидська, Польща) загальним обсягом 180 годин (6 кредитів) (детальніше).

Аналіз наукової та професійної активності (самоаналіз)

Відзнаки:

Відзнака «Кращий науково-педагогічний працівник СНАУ» – за значні досягнення у навчальній діяльності протягом 2021–2022 навчального року.

 

Інша інформація:

    1. Секретар Сумського відділення Українського ботанічного товариства (УБТ).
    2. Член Національно-екологічного центру України (НЕЦУ).
    3. Керівник студентського наукового гуртка «Біосфера».
    4. Відповідальний секретар наукового фахового видання «Вісник Сумського національного агарного університету. Серія Агрономія і біологія».
    5. Член міжвідомчої регіональної комісії по веденню переліку видів рослин, тварин і грибів, що підлягають охороні на території Сумської області (з 2019 р.)