ГАЛЯВИНА

 

Кияницький парк був закладений наприкінці 19 століття. Є припущення, що він  був сформований відповідно до ідей Івана Харитоненка. Інші джерела містять свідчення, що парк був спроектований за участю Адольфа Абалтіна, який в 1904 році заклав парк у Сумах.

Поблизу доріжок, галявин та лісових прогалин поодиноко або біогрупами були висаджені ялина європейська, сосна Веймутова, модрина європейська, ялиця одноколірна, клен цукристий, ялівець віргінський та ін.  На території парку є дуби, вік яких становить 250–300 років, та ялини, модрини та сосни, висота яких перевищує 25 метрів, а товщина стовбурів приблизно дорівнює 60–80 см (які ви можете побачити зараз праворуч та ліворуч від себе). Гінкго дволопатеве та платан західний були висаджені на території парку понад 125 років тому. Гінкго представлене трьома особинами (ліворуч за маєтком), які через близьке розміщення мають деформовану крону. Рослинні насадження періодично поповнювались спеціалістами та населенням Кияниці.

Дендрологічна колекція природоохоронного об’єкта представлена 29 родинами рослин: тисовими, сосновими, гінкговими, кипарисовими, голонасінними. Є 25 родин квіткових рослин. На території парку зростає понад 100 видів і форм дерев, ліан та чагарників.