ХАРИТОНЕНКО ІВАН ГЕРАСИМОВИЧ

Якби він був нашим сучасником, то однозначно входив би до переліку най багатіших українців та найвпливовіших меценатів.

 

Український промисловець та благодійник, який розбудував Сумщину, народився у селі Нижня Сироватка Сумської області (тоді Харківська губернія). Здобув лише початкову освіту в церковнопарафіяльній школі. Після школи батько направив його до Курська, де молодий Іван навчався комерційному ремеслу у купця Худокормова.

Пізніше Харитоненко відкриє бакалійну крамницю спільно з купцем Сухановим. Крамниця даватиме великі прибутки, що дасть змогу відділитись Івану Харитоненку від компаньйона та почати власну справу, що зробить його відомим на всю Російську імперію, а саме через виробництво цукру.

Протягом 1860–1880 років Іван Харитоненко заснував майже 30 підприємств у різних містах і селах Харківської та Курської губерній. Пізніше всі підприємства він об’єднав в один Торговий дім “Харитоненко та син”, що мав контори в Сумах, Харкові, Одесі, Москві, Томську, Владивостоці, Баку. Промисловець постачав солодкий товар в Англію, Францію, Персію, Османську імперію, Китай.

Величезні статки, щедрість та благодійність Харитоненка сприяли процвітанню Сум і округів. На його кошти було засновано дитячий притулок для дівчат-сиріт, гуртожиток для студентів Харківського університету, Сумське реальне училище, церква в с. Нижня Сироватка, жіноча гімназія, Троїцький собор та ін.

Помер Іван Харитоненко 1891 року. Левову частку грошей він заповів на благодійні потреби шкіл, лікарень, храмів та інших громадських формувань.

Основним посланням його заповіту дітям та онукам було: “Любіть Суми так, як я любив“.